«Ένα δέμα με λιγοστά υπάρχοντα δεν είναι το μόνο πράγμα που φέρνει μαζί του ένας πρόσφυγας στη νέα του χώρα.... και ο ΄Αϊνστάιν ήταν πρόσφυγας»
Αυτό αναγράφετε στις αφίσες της UNHCR που φέρουν το πορτρέτο του Αϊνστάιν -και που ταξιδεύει εδώ και δύο μήνες πάνω σε λεωφορεία στην Λευκωσία- υπενθυμίζοντάς μας ότι οι πρόσφυγες μπορούν να προσφέρουν με κάθε τρόπο στην κοινωνία που τους φιλοξενεί φτάνει μόνο να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στη νέα τους πατρίδα.
Αυτά τα λόγια καλούν όλους –το κράτος, τους πολίτες, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις - να προσεγγίσουν τους πρόσφυγες όχι ως βάρος για την κοινωνία, αλλά ως άτομα που με τις δικές τους δεξιότητες, την ενέργεια και το ταλέντο τους μπορούν να συμπληρώσουν και να εμπλουτίσουν όποιους ανταποκριθούν στο αίτημά τους για ένταξη στην κοινωνία μας –εταιρείες που μπορούν να τους προσφέρουν απασχόληση, άτομα που προσφέρουν ένα ζεστό χαμόγελο και μια πατρίδα που τους προσφέρει το άσυλο.
Ανταποκρινόμενη στην έκκληση αυτή, η Εταιρεία Λεωφορείων Λευκωσίας, συμφώνησε να διαδόσει αυτό το μήνυμα τοποθετώντας αφίσες της UNHCR με το πορτρέτο του Αϊνστάιν σε 35 λεωφορεία στη Λευκωσία για 4 μήνες. Δείχνοντας έμπρακτα το ανθρώπινο της πρόσωπο και την ευαισθησία της σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, η πρωτοπόρος αυτή εταιρία συνεισφέρει από τον Ιανουάριο του 2009 στις προσπάθειες της UNHCR για καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα (πολιτικών) προσφύγων.
Μία από τις λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από αύτο το θέμα είναι ότι οι πρόσφυγες αποτελούν βάρος για την κοινωνία που τους υποδέχεται. Βέβαια, το παράδειγμα του Αϊνστάιν, καθώς και άλλων εξέχουσων προσφύγων, όπως η Isabel Allende, Bertolt Brecht, Sigmund και Anna Freud, Rudolf Nureyev, διαψεύδουν αυτό το μύθο.
Ωστόσο δεν είναι μόνο εξέχοντες πρόσφυγες που θέλουν και είναι σε θέση να προσφέρουν.
Αν τα Κράτη θεσπίσουν τα κατάλληλα προγράμματα ένταξης, αν οι κοινωνίες καλωσορίσουν τους πρόσφυγες και τους δώσουν την ευκαιρία να εργαστούν και να γίνουν μέρος της κοινωνίας, τότε οι πρόσφυγες- όπως οποιοδήποτε άτομο- θα παράγουν προϊόντα, θα παρέχουν υπηρεσίες, θα δαπανούν τους μισθούς τους και θα πληρώνουν φόρους, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και την ποικιλομορφία των χωρών που εγκαθίστανται.
Η ευαισθητοποίηση του κοινού η οποία εχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή όλων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του έργου της UNHCR. Όταν ο τοπικός πληθυσμός γνωρίσει τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να να αναζητήσουν καταφύγιο και αντιληφθεί οτι η προστασία των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση όλων των ευρωπαϊκών χωρών, τότε όλοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον και τις κατάλληλες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πρόσφυγες μπορούν πράγματι να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους.
Η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο έχει κάνει μια σειρά από δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, όπως το διαδυκτιακό παιχνίδι «Ταξίδι Φυγής» για μαθητές, γονείς και δασκάλους, την εκστρατεία «Ελπίδα» το 2006, καθώς και τη τρέχουσα φωτογραφική έκθεση «Προστασία: Αυτό Χρειάζονται οι Πρόσφυγες». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το blog της UNHCR στο http://unhcr-cyprus.blogspot.com/.
Παρόμοιες εκστρατείες λεωφορείων που έχουν γίνει επιτυχώς σε άλλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Μαδρίτη, προσφέρουν όχι μόνο στον τομέα της ευαισθητοποίησης, αλλά συμβάλουν και στη βελτίωση της αισθητικής των βιομηχανικών πόλεων, με χρώματα, φιλικά πρόσωπα, ελπίδα και έμπνευση.
Αντιπροσωπεία της UNHCR στην Κύπρος, Μάρτιος 2009
No comments:
Post a Comment