«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»

published in the “Politis” newspaper on 13.02.2009

Η έκθεση φωτογραφίας της UNHCR Κύπρου με τίτλο «Προστασία: Αυτό που χρειάζονται οι πρόσφυγες», συνεχίζει – μετά τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων 2008 – να ταξιδεύει στην Κύπρο σε διάφορους χώρους, όπως είναι πανεπιστήμια, σχολεία, εστιατόρια, καφετέριες και κινηματογράφους.
- Μέχρι την Παρασκευή 13/02, θα βρίσκεται στο εστιατόριo Chateau Status, το οποίο φιλοξενεί μέρος της έκθεσης εδώ και ένα μήνα περίπου.
- Από την Πέμπτη 12/02 θα φιλοξενείται στο εστιατόριο Da Capo για ένα μήνα.
- Την επόμενη εβδομάδα, από τις 16/02 – 20/02 θα βρίσκεται σε δυο δημοτικά σχολεία (Έγκωμη και Αγλαντζιά).

Περιγραφή της έκθεσης

«Προστασία», ο τίτλος της έκθεσης, είναι η πεμπτουσία του έργου της Ύπατης Αρμοστείας, αυτό που χρειάζονται οι πρόσφυγες και υποχρέωση των κρατών, όπως και η Κύπρος. Προστασία σημαίνει το δικαίωμα του πρόσφυγα σε στέγαση, τροφή, ρουχισμό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, δελτίο ταυτότητας, διαβατήρια, οικογενειακή ενότητα – όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία οι πιο προνομιούχοι της γης θεωρούν αυτονόητα. Μέσω της προστασίας οι πρόσφυγες αποκτούν το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Σκοπός της έκθεσης είναι να ενημερώσει το κοινό για τους λόγους που ωθούν τους ανθρώπους στην προσφυγιά. Γύρω από το θέμα του ασύλου και των προσφύγων επικρατούν σύγχυση, προκαταλήψεις και στερεότυπα – στοιχεία τα οποία δεν συντείνουν στην ανάπτυξη της συμπάθειας και συμπόνιας προς την ευάλωτη αυτή ομάδα ανθρώπων. Έστω και αν είναι οι κυβερνήσεις που έχουν προτίστως την ευθύνη για την προστασία των προσφύγων που βρίσκονται στην επικρατεία τους, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προστασία αν ο ντόπιος πληθυσμός δεν τους αποδέχεται – αυτή η αποδοχή συντελείται μόνο με την ενημέρωση η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην ευαισθητοποίηση.

Στις φωτογραφίες αυτές – η κάθε μια με συνοδευτικό μήνυμα – βλέπει κανείς ανθρώπους δημοφιλείς και μη, να σχηματίζουν τα «προστατευτικά χέρια» (σύμβολο της Ύπατης Αρμοστείας), συμβολίζοντας την αφοσίωση και υποστήριξή τους προς τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, το λογότυπο της UNHCR γίνεται συνώνυμο με την προστασία των προσφύγων. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να εκφράσει την στήριξή του προς τους πρόσφυγες. Εκτός από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και τους πολιτικούς, οι καλλιτέχνες, διανοούμενοι, στελέχοι εμπορικών εταιρειών, το κάθε άτομο μπορεί με τον δικό του τρόπο να προστατεύσει τους πρόσφυγες: συζητώντας ή αρθρογραφώντας για τους λόγους που οι άνθρωποι στις μέρες μας αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, διδάσκοντας προσωπικά την ελληνική γλώσσα στους πρόσφυγες, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε μια εταιρεία ή απλά καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες με ένα χαμόγελο.

Σε άλλες φωτογραφίες απεικονίζεται επίσης η καταστροφή, μια από της γενεσιουργούς αιτίες του εξαναγκαστικού εκτοπισμού – η σκληρή πραγματικότητα στις μέρες μας για εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι γίνονται πρόσφυγες που προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω βίας ή άλλης μορφής δίωξης και να καταφύγουν σε χώρα όπου θα αναζητήσουν ασφάλεια και προστασία (ή όπως είναι κοινώς γνωστό άσυλο).
Tel: 22 35 90 43/57
Email: cypni@unhcr.org
Website: www.unhcr.org

No comments: