Οι μαθητές παίζουν στα σχολεία www.taxidifygis.org.cy με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2007

Λευκωσία – Περίπου 50 μαθητές σε δύο σχολεία της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία στις αρχές της εβδομάδας αυτής να νιώσουν τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας, παίζοντας το διαδικτυακό παιγνίδι ταξίδι φυγής με τους καθηγητές τους και μέλος της Ύπατης Αρμοστείαs του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το παιγνίδι, με ελκυστικό τρόπο για νέους, μεταφέρει τον παίκτη σε ένα ταξίδι αναγκαστικής φυγής από το σπίτι και την πατρίδα του και σε αναζήτηση ασύλου σε άλλη χώρα. Στόχος του παιγνιδιού είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τη νεολαία για θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και το άσυλο καθώς επίσης και για ευρύτερα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανοχής και διαπολιτισμικότητας. Παίζοντας το παιγνίδι οι νέοι μπορούν να βιώσουν τι σημαίνει πρόσφυγας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καινούργια χώρα και τι χρειάζεται προκειμένου να ξανακτίσει τη ζωή του στο νέο κοινωνικό του περιβάλλον.

Το παιγνίδι απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (12-18 χρονών), ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελέσει πηγή ιδεών και για τους δασκάλους, μέσω ενός οδηγού για δάσκαλους που αποτελεί μέρος του παιγνιδιού.

Σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιγνίδι, η Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της UNHCR, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνει σειρά εργαστηρίων σε σχολεία της δευτεροβάθμιας και τεχνικής εκπαίδευσης. Ένας συνολικός αριθμός 25 δημόσιων σχολείων στην Κύπρο έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο για να συμμετάσχουν στα εργαστήρια κατά την διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους.

Στα εργαστήρια, τα οποία διαρκούν δύο σχολικές περίοδοι μίας τάξης από κάθε επιλεχθέν σχολείο, οι μαθητές καλούνται να παίξουν συγκεκριμένα μέρη του παιγνιδιού και να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τις αντιλήψεις τους πάνω σε θέματα προσφύγων. Εξηγείται επιπλέον ότι με βάση διεθνείς και ευρωπαϊκές νομικές υποχρεώσεις κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αναζητεί άσυλο από τη δίωξη σε άλλη χώρα και να του χορηγείται άσυλο αν είναι όντως υπό δίωξη. Επίσης, ένα τέτοιο εργαστήριο δεν θα ήταν ολοκληρωμένο αν δεν γινόταν αναφορά στον τρόπο με τον οποίο οι πρόσφυγες στην σύγχρονη εποχή διακινούνται και – μαζί με άλλες ομάδες μεταναστών- ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους προκειμένου να βρουν ασφάλεια.

Τα πρώτα δύο εργαστήρια διεξήχθησαν στις αρχές της εβδομάδας αυτής στο Γυμνάσιο Γερίου και στο Γυμνάσιο της Κοκκινοτριμιθιάς. Τα εργαστήρια θα συνεχιστούν και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, από τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάρτιο 2008.

Το παιγνίδι επιβίωσης, ταξίδι φυγής, δημιουργήθηκε από το UNHCR Στοκχόλμης το 2005 και έχει μεταφερθεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Νορβηγικά και Σουηδικά. Η Αγγλική εκδοχή του παιγνιδιού είναι Against All Odds.

Η μεταφορά του παιγνιδιού στην Ελληνική γλώσσα έγινε από την Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Ελληνική εκδοχή παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει ιδιαίτερα ευγνώμων προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που χρηματοδότησαν το κόστος για τη μεταφορά του παιγνιδιού στην Ελληνική γλώσσα, καθώς και προς όλους τους άλλους φορείς, περιλαμβανομένων των περισσοτέρων ΜΜΕ, που διαφήμισαν αφιλοκερδώς το παιγνίδι, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην προώθηση του παιγνιδιού.

Πρόσβαση στο παιγνίδι υπάρχει και από την κεντρική ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας, www.unhcr.org στο τμήμα Against All Odds http://www.playagainstallodds.com/


ΤΕΛΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Αιμίλια Στροβολίδου, Εκπρόσωπος Τύπου, e-mail: strovoli@unhcr.org

No comments: